Samsung Galaxy S24  serija

S24 serija

Uskoro u Prodaji*.

Po Najboljoj ceni

AGM M6

AGM M6

Vodootporan, trpi udarce i padove.

Najpovoljniji telefon.

IZDVAJAMO

Blogs
iPhone 15, glasine i novosti.
Sve glasine o modelu Apple iPhone 15, očekuju se 2023.


Do predstavljanja modela iPhone 15 ima još nekoliko meseci, ali Apple-u je teško da čuva tajne o liniji iPhone-a jer je uključeno toliko različitih dobavljača, da je logično da informacije o specifikacijama i izgledu novog modela već pristižu. Očekujemo ukupno četiri iPhone 15 modela u istim veličinama kao i iPhone 14 modeli, uključujući dva 6,1-inčna i dva iPhone-a od 6,7 inča. Jedan od 6,1-inčnih iPhone-a biće standardni iPhone 15, dok će jedan od 6,7-inčnih modela biti iPhone 15 "Plus".
Preostala dva modela iPhone od 6,1 i 6,7 inča biće veći i skuplji "Pro" modeli.

Kao i kod serije iPhone 14, najbolje karakteristike će biti rezervisane za iPhone 15 Pro modele, po već ustaljenoj tradiciji.

Dosadašnje glasine sugerišu da možemo očekivati USB-C port umesto Lightning porta na svim modelima iPhone 15, a Dinamic Island (polje za prednju kameru i notifikacije na ekranu) će biti dostupan za iPhone 15 i iPhone 15 Plus, kao i za iPhone 15 Pro i Pro Max. To znači da će Apple ukinuti notch koji je koristio još od iPhone X-a za za elegantniji, i manje nametljiv dizajn.

Apple planira da koristi Qualcomm modemske čipove za nove uređaje jer sopstveni modemski čipovi koji su u razvoju još nisu sasvim spremni. Standardni modeli iPhone 15 će dobiti nadogradnju na A16 čip koji je bio u modelima iPhone 14 Pro, dok će iPhone 15 Pro modeli koristiti brže i efikasnije 3-nanometarske A17 čipove. Očekuje se da će Pro modeli imati titanijumski okvir, tanje bezel-e i neke manje promene u dizajnu sa zakrivljenijim ivicama uređaja. Takodje, očekuje se da će iPhone 15 Pro Max dobiti tehnologiju periskopskih sočiva za poboljšane mogućnosti zumiranja.

Predviđanje je da će cene za iPhone 15 modele ostati iste, sa standardnim početnim 6,1-inčnim uređajem od 799 dolara, a 6,7-inčnim iPhone 15 Plus od 899 dolara.

Novosti za model iPhone 15 Pro
USB-C port umesto Lightning
Novi A17 čip, iste opcije skladištenja
Nadograđen na 8 GB RAM-a
Ista veličina ekrana
Novo telo od titanijuma
Novo dugme za akciju umesto prekidača za isključivanje zvuka
Slična veličina baterije i brzine punjenja
Nova tamno-crvena boja


Blogs
Kako izabrati telefon za sebe?

Media Mobile vam nudi veliki izbor različitih modela pametnih telefona. Koji telefon je najbolji za vas zavisi od vaše upotrebe. Ako ćete izabrati telefon, prvo razmislite za šta ćete koristiti novi pametni telefon. Na primer, da li ga koristite samo za uobičajeno komuniciranje, društvene mreže i surf internetom ili  želite da kamera bude najjači adut vašeg telefona ?

Objasnićemo šta treba da imate na umu kada birate novi telefon.

Za većinu nas prvi uslov i kriterijum pri izboru je cena telefona. Nakon toga dolaze sve ostale karakteristike, brend, model, veličina, kapacitet memorije i slično.

Ukoliko ste se odlučili za kupovinu novog telefona, prvo razmislite o sledećim karakteristikama:

Veličina telefona.
Karakteristike kamere.
Operativni sistem (Android ili iOS).
Trajanje baterije pri korišćenju.
Da vam je velika brzina rada neophodna pri upotrebi (otvaranje aplikacija, igre na telefonu..)
Redovnost ažuriranja sistema i sigurnosnih update-a.Veličina telefona.

Veličina uređaja je veoma važna pri izboru pametnog telefona. Nešto manji mobilni telefon staje u vaš džep i njime se lako rukuje jednom rukom. Preporuka je da uređaj bude veličine ekrana do 6 inča.

Pametni telefoni sa nešto većim ekranom su bolji izbor ukoliko želite da gledate video sadržaj, provodite dosta vremena na internetu čitajući ili igrate igre. Njima je teže upravljati jednom rukom, zauzimaju više mesta u džepovima ili se moraju nositi u torbicama zbog svoje veličine.

Današnji trendovi diktiraju sve veće ekrane na telefonima, pa je izbor za kupce koji žele pametne telefone manjih dimenzija dosta ograničen.Kamera.

Kamera na telefonu je danas jedan od glavnih kriterijuma za izbor pri kupovini. Karakteristike kamere kao što je otvor blende, broj megapiksela, stabilizacije slike i noćni režim su bitne stavke koji utiču na sam kvalitet slike i snimanja video sadržaja. Kamera mobilnih telefona je veoma brzo napredovala u samo nekoliko godina, i danas se može porediti sa pojedinim fotoaparatima niže klase. Svaki model telefona poseduje kameru koja će zadovoljiti većinu korisnika prilikom korišćenja u uslovima dobre osvetljenosti (npr. slikanje na dnevnom svetlu). Zahtevniji kupci i ljudi koji koriste telefon u komercijalne svrhe ili se bave fotografijom (pravljenje YT videa, Instagram, slikanje proizvoda) biraju modele telefona sa najkvalitetnijim kamerama koji su često najskuplji u ponudi.


Baterija.

Da li navikli da telefon punite svakog dana?  Važno je da vaš uređaj ima dobru bateriju, a danjašnji standard kaže da je trajanje baterije od 1-2 dana prosečnog korišćenja zadovoljavajuć za većinu kupaca. Trajanje baterije mobilnog telefona u velikoj meri zavisi od vaše upotrebe i podešavanja, veličine ekrana i osvetljenosti, vrste procesora i ostalih komponenti. Prosečan korisnik može da izdrži ceo dan sa baterijom od 5000 mAh i umerenim korišćenjem Da li ćete izabrati telefon sa manjom baterijom u korist bolje kamere? Na vama je da odlučite. Proverite da li telefon ima funkciju brzog punjenja, jer na ovaj način možete veoma brzo da napunite bateriju.


Android ili iOS


Najčešći operativni sistemi su iOS i Android.

iOS operativni sistem se nalazi na Apple pametnim telefonima, a poznat je po svojoj sigurnosti i stabilnosti.  Međutim, ima ograničene opcije ako želite da razmenite datoteke sa uređajem koji nije Apple, ne možete lako instalirati aplikacije koje ne dolaze sa APP STORE.

Android je operativni sistem svih drugih brendova uključujući Samsung, OnePlus i Xiaomi. Važi za sistem koji ima najveći broj korisnika, lak je za korišćenje i manje strog pri instaliranju novih aplikacija.

Odabir sistema na telefonu je stvar korisnika zavisino od njegovih potreba, navike i snalaženja u njima. Ako ne koristite Apple uređaje, ne snalazite se u iOS, vaš novi telefon će imati android operativni sistem.


Brzina i količina memorije


Ako volite da igrate igrice ili ako koristite mnogo aplikacija u isto vreme, brzina vašeg pametnog telefona je veoma važna. Proverite da li telefon ima dobar procesor. RAM je takođe važan. Što je više RAM-a, više zadataka pametni telefon može da uradi u isto vreme. Operativni sistem takođe utiče na brzinu. Što je novija verzija softvera, to je uređaj brži.

Vodite računa i o kapacitetu interne memorije (mesto gde čuvate slike, video i sve čemu pristupate sa telefona). Možemo reći da je neki današnji standard 128GB memorije za prosečnog korisnika.

Za kraj, predlažemo da ne žurite. Izaberite par modela prema vašim potrebama i ceni koju ste spremni da platite. Uporedite modele i izaberite najbitnije stavke svakog modela. Uporedite cenu i doćićete do najbolje opcije za kupovinu.Blogs
Kako da produžiti trajanje baterije: navike punjenja i saveti
Trebaju vam saveti za trajanje baterije? Ovo su neke činjenice i navike koje vam trebaju da biste maksimalno produžili vek trajanja baterije vašeg telefona.

5 KRATKIH SAVETA:

1. Izbegavajte pune cikluse punjenja (0-100%) i punjenje preko noći. Umesto toga, redovnije dopunjujte telefon delimičnim punjenjem.
2. Ograničavanje maksimalnog punjenja vašeg pametnog telefona na 80-90% bolje je za bateriju nego dopunjavanje do potpunog punjenja svaki put.
3. Koristite tehnologije brzog punjenja samo kada je neophodno i kada je vaš uređaj hladan.
4. Toplota je broj jedan uzrok ubrzanog propadanje zdravlja baterije. Ne pokrivajte telefon tokom punjenja i držite ga podalje od toplijih mesta.
5. Nemojte igrati intenzivne igre, strimovati video zapise ili pokretati druga intenzivna opterećenja tokom punjenja da biste izbegli toplotu i opterećenje baterije.

Punjenje preko noći ili dugi vremenski period tokom dana je vrlo uobičajena navika, ali se ne preporučuje iz nekoliko razloga (stari mit o „prepunjenju“ nije jedan od njih). Prvo, neprekidno punjenje pune baterije može da izazove oblaganje metalnog litijuma, što dugoročno smanjuje stabilnost i može, u retkim slučajevima, dovesti do kvarova u celom sistemu i restartovanja telefona. Drugo, kao što smo upravo pomenuli gore, ostavlja bateriju na većem naponu stresa kada je na 100%. Treće, i najvažnije, stvara višak toplote uzrokovan rasipanjem energije.

Neki telefoni onemogućavaju ili usporavaju punjenje kada se približe punom kapacitetu. Koristite ove opcije.


Dok neki telefoni onemogućavaju punjenje kada se napune, mnogi nastavljaju da troše do pola ampera, a ponekad i više iz zidne utičnice. Isključivanje pametnih telefona takođe ne čini razliku u mnogim slučajevima. Iako ovo nije ogromna količina energije, to će sprečiti da se vaš telefon brzo ohladi i nastaviće da se kreće kroz mali deo baterije, što će rezultirati mini-ciklusom.
Poslednja tačka koju vredi pomenuti je parazitsko opterećenje. Ovo se dešava kada se baterija značajno prazni u isto vreme kada se puni, kao što je gledanje video zapisa ili igranje igara tokom punjenja.

Parazitska opterećenja su loša za baterije jer narušavaju ciklus punjenja i izazivaju mini-cikluse - gde deo baterije neprestano kruži i propada brže od ostatka ćelije. Što je još gore, parazitska opterećenja koja se javljaju kada je uređaj potpuno napunjen takođe izazivaju veći napon i toplotu na bateriji.

Igranje igara ili gledanje video zapisa tokom punjenja je loše jer izobličava cikluse punjenja.
Najbolji način da izbegnete parazitska opterećenja je da isključite uređaj tokom punjenja. Umesto toga, najbolje je da opterećenje bude lako dok je uređaj uključen, ostavljajući ga većinu vremena neaktivnog. Pretraživanje veba je verovatno u redu. Takođe, ne zaboravite da ga isključite kada se baterija dovoljno napuni.