Akcija telefoni

AKCIJA TELEFONI

Najbolja Cena u Gradu!

Poruči ODMAH

IZDVAJAMO

Kako da produžiti trajanje baterije: navike punjenja i saveti

Kako da produžiti trajanje baterije: navike punjenja i saveti

Trebaju vam saveti za trajanje baterije? Ovo su neke činjenice i navike koje vam trebaju da biste maksimalno produžili vek trajanja baterije vašeg telefona.

5 KRATKIH SAVETA:

1. Izbegavajte pune cikluse punjenja (0-100%) i punjenje preko noći. Umesto toga, redovnije dopunjujte telefon delimičnim punjenjem.
2. Ograničavanje maksimalnog punjenja vašeg pametnog telefona na 80-90% bolje je za bateriju nego dopunjavanje do potpunog punjenja svaki put.
3. Koristite tehnologije brzog punjenja samo kada je neophodno i kada je vaš uređaj hladan.
4. Toplota je broj jedan uzrok ubrzanog propadanje zdravlja baterije. Ne pokrivajte telefon tokom punjenja i držite ga podalje od toplijih mesta.
5. Nemojte igrati intenzivne igre, strimovati video zapise ili pokretati druga intenzivna opterećenja tokom punjenja da biste izbegli toplotu i opterećenje baterije.

Punjenje preko noći ili dugi vremenski period tokom dana je vrlo uobičajena navika, ali se ne preporučuje iz nekoliko razloga (stari mit o „prepunjenju“ nije jedan od njih). Prvo, neprekidno punjenje pune baterije može da izazove oblaganje metalnog litijuma, što dugoročno smanjuje stabilnost i može, u retkim slučajevima, dovesti do kvarova u celom sistemu i restartovanja telefona. Drugo, kao što smo upravo pomenuli gore, ostavlja bateriju na većem naponu stresa kada je na 100%. Treće, i najvažnije, stvara višak toplote uzrokovan rasipanjem energije.

Neki telefoni onemogućavaju ili usporavaju punjenje kada se približe punom kapacitetu. Koristite ove opcije.


Dok neki telefoni onemogućavaju punjenje kada se napune, mnogi nastavljaju da troše do pola ampera, a ponekad i više iz zidne utičnice. Isključivanje pametnih telefona takođe ne čini razliku u mnogim slučajevima. Iako ovo nije ogromna količina energije, to će sprečiti da se vaš telefon brzo ohladi i nastaviće da se kreće kroz mali deo baterije, što će rezultirati mini-ciklusom.
Poslednja tačka koju vredi pomenuti je parazitsko opterećenje. Ovo se dešava kada se baterija značajno prazni u isto vreme kada se puni, kao što je gledanje video zapisa ili igranje igara tokom punjenja.

Parazitska opterećenja su loša za baterije jer narušavaju ciklus punjenja i izazivaju mini-cikluse - gde deo baterije neprestano kruži i propada brže od ostatka ćelije. Što je još gore, parazitska opterećenja koja se javljaju kada je uređaj potpuno napunjen takođe izazivaju veći napon i toplotu na bateriji.

Igranje igara ili gledanje video zapisa tokom punjenja je loše jer izobličava cikluse punjenja.
Najbolji način da izbegnete parazitska opterećenja je da isključite uređaj tokom punjenja. Umesto toga, najbolje je da opterećenje bude lako dok je uređaj uključen, ostavljajući ga većinu vremena neaktivnog. Pretraživanje veba je verovatno u redu. Takođe, ne zaboravite da ga isključite kada se baterija dovoljno napuni.